Alt du gerne vil vide om Sukrin

SukrinI denne tid, hvor der er så meget fokus på healthy living og no carbs, er det rigtig mange der snakker om alternativer til sukker, som for eksempel Sukrin. Men hvad er det egentlig helt præcist Sukrin er? Og hvad kan det bruges til? Nedenfor får du alle dine spørgsmål om, hvad Sukrin er for en størrelse besvaret.Hvad er Sukrin?
Sukrin er et sødestof, der er dannet på en basis af erythritol. Det vil sige den sukkeralkohol, der naturligt er i mange frugter, som for eksempel meloner, pærer og druer. Desuden er der erythritol i fermenterede madvarer som ost, vin og sojasovs.

Er Sukrin naturligt?
Sukrin er helt naturligt, da erythritol jo findes i naturen og derfor er blevet spist siden tidernes morgen.

Hvor mange kalorier har Sukrin?
Sukrin indeholder 0 kalorier, som den eneste sukkeralkohol. Andre typer sukkeralkohol har omkring 2,4 kcal/gram, hvilket vil sige 60 % af sukkerets indhold (4 kcal/gram).

Er Sukrin det samme som fruktose eller frugtsukker?
Nej, Sukrin er ikke en sukkerart, men består som sagt af sukkeralkohol, hvilket indeholder 0 kalorier. Fruktose eller frugtsukker er derimod en sukkerart med 400 kalorier pr. 100 gram – præcist som i almindeligt, hvidt sukker.

Hvad er sukkeralkohol?
Det sukkeralkohol, der er i Sukrin er en gruppe af naturlige sødestoffer, der findes i naturen. Sukkeralkohol har kemisk set ligheder med både sukker og alkohol, men der er hverken kalorier i dette, og det bliver heller ikke beruset af at indtage det. Sukkeralkoholer bliver også kaldt også polyoler.

Hvordan bruges sukkeralkoholer?
Sukkeralkoholer bruges i sukkerfrie produkter for at give både volumen, konsistens og sød smag til produkter, som ikke må indeholde almindeligt sukker.

Er der kulhydrater i Sukrin?
Ja, Sukrin går under betegnelsen kulhydrat, men det opfører sig ikke på samme måde som almindelige kulhydrater, som for eksempel sukker og stivelse. Sukrin bliver ikke brugt som energi i kroppen ligesom sukker gør, men bliver derimod udskilt direkte i urinen. Det vil sige, at når du indtager Sukrin, så behøves du ikke, at tælle kulhydrater. Altså er Sukrin yderst velegnet, hvis du spiser LCHF- eller kulhydratfattig kost.

Hvordan fremstilles Sukrin?
Sukrin, eller det vil sige erythritol, findes i små mængder i frugt og andre madvarer, men ikke i stor stil. Når man fremstiller Sukrin, så bruger man i stedet en bakteriekultur til at fermentere kulhydraterne (glukosen), som derved omdannes til erythritol. Herefter bliver det renset, krystalliseret og tørret.

Hvornår blev Sukrin godkendt i Danmark?
Efter en grundig vurdering blev sødestoffet erythritol godkendt i EU i sommeren 2006. Sukrin har været på det japanske marked siden 1990 og på det amerikanske siden 1996.

Hvordan kan jeg bruge Sukrin?
Du kan bruge Sukrin som erstatning af sukker, til alle de steder, hvor du normalt bruger sukker, for eksempel på bær, i bagning, på havregryn og i din te, kaffe, hjemmelavede kakao, i milkshakes m.v. Med andre ord alle de steder, hvor du ønsker at erstatte sukkeret. Sukrin tåler ligesom sukker opvarmning, og kan derfor både koges og bages.

Sådan bruger du Sukrin i dine opskrifter

1 dl Sukrin vejer det samme som 1 dl sukker, altså ca. 90 gram. Dog bør du ikke bruge samme mængde Sukrin i dine opskrifter, som du plejer at dosere sukkeret. Faktisk bør mængden af Sukrin ikke udgøre mere end 1/5 eller 20 % af den totale mængde af ingredienserne i din opskrift.

For eksempel: I en brøddej på ca. 1 kilo skal der bruges ca. 100 gram Sukrin, hvilket er 10 % og helt fint, da brødet jo ikke skal være sødt som kage. Bager du noget sødt, kan du, hvis du er usikker på hvordan og hvorledes med Sukrin, vælge at dosere 50 % Sukrin og 50 % sukker de første par gange.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *